Priesady
Hoci sa to nezdá, marec je už tu a pomaly ale isto sa treba začať pripravovať na tohoročnú záhradkársku sezónu. Pre mnohých ľudí začínajú práce v záhradke práve vtedy, keď idú na trh a tam si kúpia priesady, ktovie už čím štepené a striekané. My, ľudia ktorý chceme pestovať svoje vlastné priesady si tento alebo budúci týždeň už musíme začať pripravovať priesady zeleniny, ktorá dlho klíči.
Rajčiaky:
Rajčiaky sú veľmi chutné, no aj veľmi dlho rastú, najmä z kupovaných semien. Mali by sme si ich pripraviť začiatkom marca, no tých pár dní tomu nič nespraví. Ak ich zasadíme teraz, podľa obsahu substrátu1, v akom sú zasadené by mali byť schopné prijať sa v záhrade okolo 20.-25. Apríla. Keďže pri klíčení rastlina nepotrebuje veľa svetla, ale skôr teplo, odporučil by som črepníky s priesadami do miestnosti s teplotou od takých 18°-25°C. Nevystavujeme ich nadmernému teplu napr. 30°C. Zalievame tak, aby nebola zemina nikdy suchá. Nezalievame takým spôsobom, že dnes dám tej rastlinke 2l vody a mesiac ju nemusím polievať. Radšej zalievať skutočne po menej vody a každý deň.
-substrát1- zemina, v ktorej rastlina klíči
Paprika ročná:
Papriku môžeme zasadiť rôznymi spôsobmi. Ak sme sa rozhodli z nej spraviť priesady, staráme sa rovnako, ako pri rajčiakoch, ale pri paprike presádzame, keď má rastlina 10-12cm. Papriku môžeme vysadiť aj priamo do záhrady, či skleníka, ale o tom bude reč, až na to príde čas.
Uhorka siata:
Uhorka sa dá vysádzať aj z priamej sejby, ale o tom reč až za mesiac, teraz sa venujme priesadovej výsadbe. Do črepníkov dávame 2-3 semená. V črepníku ich držíme asi mesiac v podobných podmienkach ako papriku. Avšak ak už je rastlina väčšia ako 5cm a vonku je trvalo cez deň plus 10°C a viac, môžeme rastlinu vyložiť aj na slnko, ale nie hneď na priame, nech si pomaly zvyká.
To je na túto teplotu vonku asi tak všetko. Skutočne odporúčam aspoň rajčiaky a uhorky vysadiť už tento, alebo budúci týždeň, lebo z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že klíčia skutočne dlho.